27 september 
 2012
Idag  firar jag min mors 111:e födelsedag.  Elsa Martina Teresia var de namn hon bar.  De kan uttydas  "den jordiskt  plågade gudstjänarinnan". Men när hennes föräldrar namnade henne inför dopet i den småländska Bolmsökyrkan gjorde de säkert ingen sådan tolkning: ville  bara ge henne,  liksom sina övriga barn, vad som vid förra seklets början uppfattades som vackra  och goda namn att bära genom livet.  

Ung moder Elsa.
    Som för många i hennes generation var merparten av livet fyllt av hårt arbete och omsorger för de närstående. För övrigt var det som för många av oss: ömsom vin och ömsom vatten - hon hade en underbar förmåga att kunna glädjas åt även små lyckotillfällen, men mötte också mycket lidanden. Den moderna utvecklingens teknik uppfattade både hon och min far som underbar: med praktiska maskiner som underlättar det man förr såg som oundvikligt slit för människolemmar. Radio- och TV-apparaterna med spännande röster och bilder upplevde de ej sällan, liksom böcker, som sina nära vänner -  bland de övriga som levde mer påtagligt runt omkring.
Ung fader Ernst Georg
 i silhuett.
   Gärna skulle jag vilja se båda mina föräldrar leva med mig än i dag, i friska kroppar som ännu kunde uttrycka deras obändiga sinnelag. För att kunna tala med dem om den märkliga och  oroande omvandling som vår värld i dag genomgår. Där också mycket som känns positivt intressant håller på att ske. Säkert skulle både min mor och far fascineras av IT-teknikens utveckling: de ville  nog gärna  söka sig fram på en datorskärm...
      Inte sällan tycker jag mig ha god kontakt med dem båda - i vardagligt småprat och rådgivning här hemma. Jag hoppas och tror att också de känner denna av god stämning präglade kontakt.Torsdagen den 20

september:


Innan jag i slutet av juni började facebooka
kunde jag berömma mig med att vara en
god löfteshållare. Därefter har det blivit allt

svårare - tiden har slukats upp över

öronen på mig. På sistone har nätstriden

mellan Explorer och Google

intensifierats igen, även genom min FB-

sida: Nortons har flera gånger kraschat av

ansträngningen att förtsöka hålla

brandväggen intakt i den nya dator som

jag blev tvungen inhandla cirka 1/8 och

som visade sig vara särskilt

Windowsdesignad för Explorer. Mer än en

gång har jag på senare tid
 

tvingats till systemåterställning sedan även

bredbandsanslutningen, till Telia, brutits

 För ett par dagar sedan upplystes jag om att jag nu pålagts  extra tung säkerhetsrustning, eftersom mina FB-göranden hela tiden störs av ageranden bakom min rygg.

     I går onsdag gick äntligen Tyskland ut och varnade för användning av Explorer som IT-inträdesport, eftersom vi annars riskerar att bli skinnade in på bara sittfläsket vid våra datorer. Vilket nu vidarespridits genom svenska medier - till min lättnad eftersom jag på sina håll tycktes uppfattad som inbillningssjuk när jag förklarade diverse svårigheter runt mina FB-insatser med att jag råkat i svår klämma genom Explorers otroligt omfattande villkorsdirektiv för FB-användning (alla rättigheter skulle överlåtas). Hursomhelst var de villkoren omöjliga att uppfylla så att min IT-medverkan fungerade ens halvhjälpligt.
     Därför har jag inte fått tid och ork över till att i denna vecka, som utlovat, lägga in ytterligare Ogräsmemoarkapitel. Inte heller har jag fått färdig den nya blogg där jag kommer att föra in Herrarnas Nya Giv i FiB/K nr 12/92 (nu aktuellare än någonsin, tycker jag) och diverse andra genom åren publicerade samt opublicerade skriverier av min hand. Men de kommer!

Söndagen den 16 september 2012 sliter jag mig ifrån Facebooksidan, där det än så länge denna solljusa dag är lugnt och fridullt trots den svåra världsutveckling som vi alla nu har att förhålla oss till. Själv har jag haft bekymmer med påspädning av tekniska problem sedan jag köpte ny dator i somras, men nu  har det äntligen rett upp sig och ser ut att kunna fungera utan besvär i fortsättningen. Så nu börjar jag åter dyka upp på Auroraårsidan. Om några dagar också på memoarbloggen med fortsättningskapitlen ur mitt rikalstrande ogräsliv.
      Höstterminen inleder jag med denna vackra livssfärbild - med text som kan stämma in på många av oss.
     Tack till er som haft tålamod och återvänder med mig när detta nu åter har blivit möjligt!

23/8:
Det jag i går varnade för, risken att min dator under facebookveckorna skulle ha invaderats av "bug" eller "worm", kan nu avfärdas. Nortons har noggrant genomsökt allt som behövts och försäkrat att det inte finns risk för att besökarna blir smittdrabbade av dylik ohyra. Min gamla dators allt sämre funktion berodde på annat, inklusive ett par krascher så småningom (av bl a Flash Power, som nu åter kommit igång).

22/8:
   Efter nästan två månaders frånvaro återkommer jag nu från sommarens vådliga äventyr som facebookare. Dock bara tillfälligt, med senaste nytt, eftersom jag är i stort behov av ett par veckors vila (helst fullständig, om möjligt...) från allt vad människo- och ordmassor heter. Därefter bör alltså mitt auroraårbloggande fortlöpa ungefär som under vårens öppningstid.
     I relativ sommarstiltje började jag den 25 juni samla Vänner på fb-sidan och hade en dryg månad senare lyckats få hygglig styrsel på utövandet av den. Sammansatt av inloggare från alla möjliga typer av områden och nivåer i samhället, av vilka de flitigaste inläggarna naturligtvis varit uttryckarproffs typ journalister och författare. I "makttopp": IT- och energiministern Anna-Karin Hatt,  bördig från samma Hyltekommun som jag. 
     Cirka 1/8  bröt min HP-dator samman, inte fullständigt men menligt gällande fingertangerande skrivkonst. Så jag köpte en ny, likadan men rustad med många nya finurliga funktioner från bl a  Windows. Tyvärr var den också specialdesignad för inträdet till Facebook - det gick inte att googla på hur som helst utan jag måste först ta mig igenom Internet Explorer-nålsöga. Annars gick det inte att få läsbar stilgrad och upplösning ens med sidhoppsnervöst förstoringsglas. Utmattad - av att försöka läsa på denna bredvidstående laptop medan jag skrev på den nya - gick jag med på ett par av reglerna  för att få normalt läsbart Facebook.  Efter - ändå, ytterligare lika prövande försöksdagar skrev jag under på vad som helst för att slippa småstilt oläsbart och sidhoppande elände. För att se om sikten äntligen skulle KUNNA klarna (i tanke att jag alltid kunde köpa ytterligare en laptop, där jag inte överlät alla rättigheter till Explorer/Facebook - medan Gooogle överlägset, då och då. hoppade in och avbröt konkurrenten med lockande erbjudanden för mig).  Resultatet var fortfarande lika med noll i tydlighet.
     Jag framhärdade ytterligare  en tid, från och till. I går morse, 21/8, var min alltmer krånglande GAMLA laptop fortfarande hanterbar även om med hel del möda. Senare på dagen blev den allt trögare och totalstoppbenägen, så frampå kvällen lät jag den helt ge upp andan. Fastän jag ännu inte hunnit överföra nästan något av allt som finns lagrat i den. DÅ vaknade den efter ett tag plötsligt till liv, som genom ett under, och från slags Högre Ort meddelades att jag ev. fått in mask eller bug i någon brandvägg el d. Åtminstone borde jag köpa mer RAM-minne (fastän jag enligt uppgivna siffror ska ha gott om plats). Hjälptipsen för att konstatera ev bug eller mask gick dock ej att pröva eftersom datorn blev trög och la av igen.
    Men! Allt utom Facebook fungerar utomordentligt bra på den här NYA HP-laptopen, så någon gång under första halvan av september börjar jag hålla igång med Auroaårs vänner  igen.
   Tack för ert tålamod - ni som försöker följa mina bistra öden och vågade äventyr!  Och trevlig sensommar!!
önskar 
kes

Måndagen den 26 juni

   Efter 11/9 fick superhjältarna en renässans. Vad händer med dem i morgondagens globala värld?                                                         
     Sent omsider länkas nu till en bra DN-artikel den  15 juni om vårt behov av det övermänskliga - av fantastiska hjältar - ett "onormalt" behov som uppenbarligen blir allt större medan Människans tätnande årsringar sluts på denna generösa moderplanet. Länken kommer lite i eftrhand även till mitt inlägg här den 7 juni om Lilla Sjöjungfruns himmelsljust speglande Stålman, som dök upp på Helsingörs kaj i reflexiva efterdyningar till min värmeböljande Danmarksresa den 21-23 maj. Då jag ibland frågade mig, med yttersta tidens ärkeänglanamn i minne: "Mikael! Vem - eller Vad - är (som) Gud?".                         
     Halvt om halvt slumrande dåsig - på sistone, i lågtrycks gråväder,  har jag denna sommar ännu inte kommit iväg på vanliga morgonsimturerna. Därför, eftersom aktuellt material saknas, ges här chans att ta del av en video  från förra årets sista badutflykt till Brunnsvikenstranden. I hopp om att vi snart kan njuta lika soltorr sand, och ännu varmare vindar, runt  våra badlakan. 
     Det kända "Ecce Homo/Se Människan"-citatet kan man tycka sig höra att jag mumlar mer än en gång: när jag umgås på videon med en charmig ek - ett stolt träd som jag  id-samhörigt är bokstavligen "ett" med då vi travesterande presenterar oss och vår samvaro med mina reflektionsdigra förnamnsintialer. EKKE/ek-ke: du är jag,  ansikte mot ansikte ungefär...  (Har lärt att "jag" på fornnordiska hette just "ek", ännu så på isländska och i vissa norska språktrakter). Vår av gammalt högt värderade ek, i väsentlig roll som släktgårdars vårdträd inte minst, står oss evolutionärt verkligen nära - även språkligt-andligt. Ordbildligt underlättande gränsöverskridan-
dets subjekt-objekt-experiment, tycker 
kes  
 PS Som framgår av denna fyrupptornande videopelare, som relativt snartutlovats vara klar för problemfri uppspelning, har jag under hela måndagförmiddagen haft väldiga problem med att hit överföra det ovan utlovade videoklippet från Brunnsvikenstrand. Trodde att jag helt misslyckats, därför på min profilsida sett till att samma video nu ligger överst där. Så har du inte tid att vänta in uppladdningen här kan du klicka på min Googleprofils foto eller namn. Så serveras det - lättfunnet, genast. DS
PSPS På redigeringsupplagan av bloggen finns den omtalade videopelaren - inte här, som synes. Förmodligen uppenbarar den sig när blivit fulladdad. Annars kan jag bara fortsätta med att hänvisa till min Google-profilsida.DSDS
PSPSPS Morgonen 27/6: ännu pågår uppladdningen av videon, uppges det...
     OBS att jag från 25/6 har en mycket livad Facebooksida (t v): VÄLKOMMEN DIT. OCKSÅ! DSDSDS 
   
   

Juni blomstrar och natten är ljus

Och nu (17/6)
vill jag bara tillägga att jag tror att badvatttnet snart får lagom temperatur för min första frukostsimtur denna sommar. Av gammal vana brukar jag småsjungande klyva vattnet, vid antingen Brunnsvikenstrandens klippor eller Smedsudden som det tar mig en dryg kvart att nå per cykel. Underbar finner jag vår svenska sommar, även de dagar då regnridåer sveper in oss i gråslöjad innesittarstämning - vid öppet fönster, med spännande bok eller TV-program i blickfånget. När andan faller på kommer nytt inlägg här - trots att sommarstiltje vill dominera oss. Tills vidare kan den som känner för att följa min memoarblogg ta del av nyinlagda kapitlen 11 och 12 - fler dyker snart upp där (se högerspalten). Och här ges nu dessa citatrader från Wislawa Szymborskas dikt
Skratt i Utopia:

Den flicka som jag var - henne känner jag förstås.
Jag har några foton
från hennes korta liv.
Jan känner munter medömkan
med ett par små dikter.
Jag minns några händelser.

Men,
för att han som är här med mig
ska skratta och ta mig i famn,
berättar jag bara en enda historia:
den lilla fulingens
barnsliga kärlek

Jag berättar
hur hon blev kär i en student,
det vill säga hon ville
att han skulle se henne.

Jag berättar
hur hon kom springande mot honom
med ett bandage om sitt oskadda huvud
för att han, åtminstone, skulle fråga
vad som hänt.

En lustig liten en.
Hur kunde hon veta
att också förtvivlan kan komma till nytta
om man av en lycklig slump
får leva lite längre.---
---

Vi ses "rätt" snart - kanske även hörs, om jag hittar lämplig hemestervideo (som numer vi säger som både firar semestrar och jobbar hemmavid)! hoppas
kes

...i efterdyningarna
                                        "HAN".  Sailing , sailing...        Foto: Scanpix                                                                    
till en gravallvarlig majutflykt över Sundet i prövande värmebölja - som konstfullt ville avtecknas här i minnesspårs hägring och avgrunds skugga - kom   en glädjande nyhet. När TV1:s Kulturnyheter berättade (5/6) att nu har HC Andersens alienerade sjöjungfru äntligen fått sin drömskt matchande mjukisman och hoppfulle försvarare. Om än - i krasst fysisk bemärkelse - en något distanserad partner, just född i skepnad av allas vår  världserövrande Hjältefigur: den oövervinnerlige Nordmannen som danats i gestalt  av   S t å l m a n n e n (utan bokstavligt identifierande trikåer och ryggmantel).  
     Hennes  speglande "Han"-make är en ynglingalik sjöman i blankpolerat stål, vari himlen och "allt" reflekteras. Saknar fiskstjärt. Är således inte svårfjällad men säkert hårdnackat fokuserande sitt mål. Den purnya skulpturen står framför kulturhuset Kulturvarvet vid kajen i Helsingör, formgiven av den dansknorska konstnärsduon Elmgreen & Dragset.
Den Lille Havfue, i bronsfigur efter sagan av HC
Andersen 1837. Från 1931 farligt utsatt.
      Jungfrun är över 80 år. Sagoinspirerade skulptören Edvard Eriksen formgav henne i brons för en tillvaro som  köpenhamnsk sevärdhet. Häromåret blev hon globalt spridd världskändis som "god gemensamhet sökande kvinnosymbolen", i kamp för att rädda vår jordiska miljö.
     Idyllliskt utsatt, bak´ lövträdkronors skymmande slöjor i strandnära vågskvalp, har somliga försökt förinta  den död- och åldrandetrotsiga flickan.  Hon har verkligen fått utstå mer än fågelspillning och abstrakt bespottelse. En gång sprängdes hon bort från sin sten. Vit målarfärg hälldes över henne vid annat  tillfälle. 1964 fick hon huvudet avsågat, för vilket den rebelliske konstnären Jörgen Nash år 1998 tog på sig skulden.
     "Lilla sjöjungfrun har för vissa varit en provocerande symbol för högborgerlig dansk kulturbelåtenhet", sammanfattade den TV1-rapporterande kulturredaktören. Och tillade att enligt SVT Sydnytt skapar den nyinvigde och starkare sjömannen livade diskussioner i Helsingör.  Det sägs att Han som riktig Superman  kan ufo-flyga till Henne ibland, utan sagospunna vingar eller seriefigurerat vindböljande mantel!
       Kanske sciencefictionrustad  från cyberrymd,  i försök att efterlikna eller uppdatera fantastiske Mikael-fantomen, den bibliske ärkeängeln. Under skiftande namn profeterad som allas hjälpande Coming Man och Nytidsbekräftande Messias, Kristus eller Krishna - som jag ganska småstilt nämnde mot slutet av mitt förra inlägg (1/6). Bara fantasin lär ju sätta gränser för vår mänskliga förmåga.
                                        * 
    I dagarna som gick har jag även glatt mig åt ett par mycket läsvärda essär på Svenska Dagbladets Under Strecket-sida  Dels den, 31/5,  av Johan Eriksson, fil dr i teoretisk filosofi, om vår universellt meningsfulla och vidarefödande värld som i sig skapar oss till gränsöverstigande  jag-själv-egon  inom vi-ekons kollektiva transcendens genom tid och rum (med växande medvetande och ansvar...). Bland annat därför att vi "från första början" är naturligt infogade i omgivningen och ÄR den "plats" (eller "kroppssfär") där det talade och minnesskrivna språket i växelverkan uttrycks samt inspirerat navigerar i NU-känsla och framtidshållning, inklusive nya initiativ.  Stämningsberoende, medanDET viljeorienterar sig, och oss, fram genom tillvaron...
     I en annan uppsats, 4/6, rubricerad "Mystik utan etik riskerar att leda vilseav professorn i religionshistoria och -psykologi, Antoon Geels, utgår han från Robert K C Formans nya bok "Enlightenment ain´t what it´s cracked up to be: A journey of discovery, snow and jazz in the soul".  Andliga ledare över hela världen, inte minst västs auktoritärt respektkrävande präster och östs guruavgudade "heligheter", har vi all anledning att mer se upp med än upp till. Liksom gäller ledare överhuvudtaget, eftersom makt över andras sinnen (och jordiska livstillgångar) är svårt kourrumperande. Maktberusade, kanske efter en överväldigande glimt av "det numinösas" oerhörda andehav, har vi (och de) svårt att utsätta särskilt oss själva för behövlig kritik.
    Under trägna meditationer iakttog Forman sina psykofysiska förnimmelser: hur medvetandet stillades och tystnad inträdde, en outsägbar förnimmelse av tomhet och fullhet på samma gång. DET som somliga kallar gudfödelsen i själen, andra Atman, Självet med mera. Upplysning...  Men den leder inte till frihet från lidande och evig förnöjsamhet - vårt gamla ego-jag-själv finns kvar som väsentlig del av den gränslande sol/jord- och uni/galax-varelse vi alla är.
    För en andlig sökare (liksom en världslig...) gäller det att öva upp  förmågan till växlande interaktion mellan de två huvudförmågor av skilda perspektiv som vi fått medfödda i oss,  begåvande inträdet i denna livstillvaro.
     Aha-upplevelsens milda leende hos Mäster Eckhart citeras: "Själen har två ögon, ett inre och ett yttre".
Det inre är det som skådar in i väsendet och mottar sitt väsen helt oförmedlat från Gud---  Själens yttre öga är det som är vänt mot allt skapat....

     Eller, som jag lärt av ivriga Bhagavadgitastudier på 90-talet: vi domineras lätt av vårt ytliga jag i denna materiellt betungande tidsepok. Men innerst i allas våra hjärtan sitter en liten själsfågel och iakttar tyst allt vi prövande utsätts för - det som mötande händer oss och som vi låter ske i egen medverkan. Till slut är det denna visa hjärtefågel som bringar våra samlade livsminnen vidare till vår själsgräns genomskådning. Efter vägledande öppning till nya vidders eftertänksamma chans till återspegling och mognande
    Religion handlar alltid om relation både inåt och utåt. Kanske bara med oss själva och medvarelser här och nu - eller rentav även med gud, eller Gud. Liksom vördandet av egyptiske solguden Re (ibland vokalvarierat översatt till Ra) handlade om  att  offrande ge, men även om att ta emot strömmen av hitgivna livsstrålar från "den högste".
    I artikeltexten får vi också del av Eckharts bild av dörren och gångjärnet. En kraftig tankedörr som öppnas och stängs. Den är det yttre i ögat, i yttre människan. Men gångjärnet håller dörren vid väggen, utan att röra sig - det är den inre människan.
    Här redogörs även för Formans försök till definition av vad andlig upplysning är - ungefär "uppnystandet av hopnystad verklighet...O: DAN HANSSON

    Men det är - ju  förstås - så olika vad vi nystar upp, innan vi når DET mogna stadiet för tröskelöverskridande. Av årsringat egenupplevda erfarenheter. Ett samlingsnystan till DETs vidare uppnystande utifrån mitt dödsmedvetna nuenskilda liv.
     Där många vill uppträda som våra ledare, som sagt. Och tycks berusade av gudlig, annan andlig eller världslig makt. Medan vissa andra  tycks gå in för att vara fulla av fan. Låt oss vara kritiska mot dem, och självprövande. Så avslutar Geels sin essä - på ett ungefär...
Hälsningar,
under skönt gråblå molnhimlaskapelser
i ljuvligt lövsalsbrusande regnviskarsus,
från kes
        +
K O N S T  (SvD 7/6):
Kulturskymning


MÖRKERÖVNING Konstnären Yoko Ono är på besök i Stockholm inför utställningen Grapefruit på Moderna museet. 
      Ut på en andlig exkursion i skogen för att ta emot poetiska instruktioner! Från en nattningssen fågel, kanske...
En liten skara samlades på Djurgården i sommarnatten för att utföra en av Yoko Onos poetiska instruktioner.
Jag får en lapp i min hand: "Let´s breathe together and let ourselves happen, Yoko"
 Foto: Dan Hansson                                                                                                                ./.


Fredagen den1 juni

"Morning has broken"...
spelades nyss på radions P1 till muslimsk morgonandakt om Gudstillit. Den lät i mina öron som predikan för total underkastelse av ansvarslösa barn under Allsmakten, enär vars och ens levnadsöde ses som noga förutbestämt av Allah.  Även vetenskapare, inte minst medvetandemystikens hjärnforskare, har på sistona hävdat att allt här i världen är förutbestämt,  enligt orsak-verkanföljdens obönhörliga logik. Från Big Bang och framåt.  Påspädd av undermedvetandets  odlingsspår, i samlöp med invanda reaktioner i härmande instinkts djupgrävande fåror i håg och spegelsinne. Hur allvarsamt och klokt vi än försöker räkna ut vad som är rätt och fel i varje dags mer eller mindre väsentliga val mellan diverse alternativ.
    Valfrihet i dagens kapitalistiska  propagandavärld har ju mest kommit att handla om val mellan olika sorters pensionsfonder, och märkesvaror, för "vaket" fokuserande konsumenter. Alltså för de ”individualister” vi vill tro oss vara medan vi väljer modefärg och prislappsetiketter som ska omhulda vårt gruppstärkta och massmedialt bestämda  reflektionsego.
     Predestinationstänkandet lär ha präglat oss och serverat framgång för världsliga och/eller prästerliga ledare sen urminnes dar. Trygghetsfrämjande. Gett den "lilla människan" försvarliga portioner av lugn och ro. För att inte säga Gudsfrid. Utom när motsatsstridig oro, så småningom ibland krig, brutit ut mellan våra och andras grundläggande livsbetingelser -  kanske (som ev. nu)  hotat även eilt- och ledarintressena.
     Att vi i den nedärvt hårda kampen för tillvaron har lärt oss uppskatta lugn, ro och grubbelfrhets frid är självklart. I en värld där Makten över Liv och Död blivit globalt distanserad i ett sifferbollande riskspel över oss avspänningssökare i miljonlåneklassig hemtrevnads huvudsakliga harmonimiljö.
P S Kröyer: Sommarkväll på Skagens strand (1899).
    Medienyheter förmedlade i 
veckan att avancerade konststuderande för en stund installerat sig i invandrarförort för att genom kreativ happening  locka "vanlig ungdom" att satsa på den utbildning som hittills tyckts förbehållen privilegierade familjers avkomma  (med få undantag). Bland småsyskon som förr i tiden hade utstakad bana till bekvämt, ibland hänförande, livsvärv som nunnor, munkar eller präster. 
     Ett gott initiativ. Vars målsättning gärna kan breddas till allmänt livskonstnärskap, i dessa tider -  framöver. Då  inte bara "Här-o-Nu"-meditativ eller gudstrygg frid är ett orosdämpande BEHOV som söks av både kreti och pleti. Inte bara i Grekland och  Medelhavets sköna länder, t ex Junoromerska arvelandet Italien. Där tjusande Fru Fortunatro på maktturligt chansbegåvade familjers överlägset byggda risktagarlogik naggats i kanten - bortom hägrande fatamorganas ödesgudligt växlande charm.
     Nog behöver vi, som på många områden lär vara Guds eller gudomars magiskt begåvade medskapare, även framgent hoppas på god tur och slumplycka. Men med rejäl nedbantning av egocentrerade kortsiktsscenarier, som bör lämna öppningar för ansvarstagande helhetsoptimism under förnuftsdominerad flagg... Medan vi alla övar upp oss i att vara livskonstnärer -  ofta kommunicerande med omgivningen som vore alla varelserna i den subjekt av samma jagsfärs dignitet som vi själva.
     Häromdagen lovade jag berätta om en Danmarkstur i 56-årigt tidrum, i majdagarnas väldiga värmebölja. Som hårt prövade mina vilseförda fötter medan jag ibland gick dit näsan pekade i försök att finna målet för min köpenhamnska utflykt: en brandstrupsk familjegrav på statligt kristna Vestre Kirkegård. Via nätsurf kom jag nyligen underfund med att kroppsresterna av mitt livs man, vars självständiga och direkta närvaro tonade bort ur bådas våra liv redan på 50-talet, finns där. Han, Mikael = Mik som aldrig blev "min man" men som i förtätad romantisk stämning och tydligt teckengiven ödesgemenskap varit en ljust skuggande följeslagare genom hela mitt liv. Alltid i en eller annan form av utanförskap har jag därför, ändå, inte känt mig övergivet ensam. Kanske från första början i mig sammanväxt med gudsgestalten och ärkeängeln Mikael. Vars namn av hävd uttyds ”Vem är (som) Gud?”.
    Jag lyckades finna  den paradisiskt lugna och i mycken lummig grönska svalt skuggande  platsen. Där fann jag också den enda blomma jag såg på den jättestora kyrkogården. En mycket högstjälkad ros, ännu i mycket liten knopp - liksom var förhållandet mellan Mik och mig. Längst ut på högersidan står den, i det med grov sand täckta kist- och askurnetakets grobädd, inramat av  låga och tättväxande plantor, för Mik.

 Och för hans i otroligt stark vilja och med nuets  livsglädje inspirerande mor Inger. Och för far Ebbe, den underbart varmsinte professorn på Rikshospitalet (samt Jordmoderskolan) som ibland kallades ut från tjänstebostaden i "Riket" för att skynda till svåra förlossningar. De båda som nära följde sin av dödsångest och hjärncancer drabbade son sedan jag 1957 förvunnit till miserabel "Stockholmskarriär" – sannerligen inte prioriterad av mig själv men av allt som sammansvor sig redan sensommaren 1956 mot vår fortsättningsvis direkta gemenskap. Inte minst beroende på mina svårbemästrat stolta underklass- och lantlollekomplex, som brevledes gjorde mig obegrpligt "stumdum" när Mik försökte hålla  kontakt med mig efter sin länge planerade Italienresa med kompisen Sören. Alltför snart tystnade han och liksom försvann - besviken på mig, eller hade fått någon i synfältet som var attraktivare, trodde jag. Men vad som gäller är att han var mycket sjuk. 
      För ett drygt år sedan gjorde jag en både personligt förlösande och offentlig skrivelse om dödskonsten och att jag inte anser mig behöva en grav, när det blir så dags. Vid besöket nu i Köpenhamn fann jag, ändå, denna livsviloplats med rum även för mig - i andanom. Jag lade traditionssten till Mik, Inger och Ebbe på gravstenskanten - dessutom (inplastat) det rosenborgska  bokmärket,  med fotot av mig i nyskänkt solhatt framför slottet  som Mik tog i juni 1956. Så har jag  - till sist och tills vidare - symboliskt jordats och fått behövlig sänketyngd ihop med denna hårt prövade familj, som en gång gav mig generöst vidöppen famn. Och nu genom graven gav välkomstkänsla, den som invigdes av Miks farfar Ludvig, bildhuggaren, och hans farmor Bertha Nancy. De har varsin flankerande liten gravsten, hans med fågel i nedåtvingad flykt över namnet och underst två händer mötta i ett handslag. Hennes pryds av en inringad judestjärna.  - jag stod en stund och reflekterade över namnet Hirschsprung:  det återgivna efternamnet före giftermålet, som jag aldrig mött förr.
    Efter några timmar på kyrkogården återvände jag till svettiga storstadslivet. Där det just byggs tunnelbana, därför slussas busschaufförerna ibland vilse - så med mig denna dag. Jag bytte till annan buss som sades hålla säker kurs, men när jag fick syn på en park steg jag av och började gå mot dess lockande trädkronors skuggsvalka. På väg över gatan mötte mina ögon en stor skylt med namnet "Hirschsprungs" och däröver en kraftig pil som visade mot gatan rakt fram: Stockholmsgade.  Den ledde mig till  en näraliggande konstsamling med verk av bl a Skagenmålarna – donerad till danska staten av Heinrich Hirschsprung. Han drev ett fäderneärvt  tobaksbolag  ihop med sin bror Bernhard – Bertha Nancys far – som även han stödde den unge och okände P S Kröyer.


     Det var som om en vänligt sinnad  livsande följt med från graven för att bekräftande vägvisa mig genom storstadsvimmel - kanske även för att ge inspiration till att skriva detta inlägg, från gravkant och dödsallvar till enkel livskonsts nyförsök.
     Jag gick runt och besåg målade verk med anonyma fiskares saltstänkta kamp. Samt borgerskaps namnstolta och stilsäkra societetsfolk  i magiskt skiftande dagers ljusbrytningar. Estetiker som gärna ser sig höjda över andra  (- om utvecklat väl inskränkta livskonstnärskap). Med ett mystiskt, rentav övernaturligt utvecklat extrasinne för det skönt behagfulla och sublima som livet kan rymma.
        De gjorde intryck på mig som förmöget bortskämda ”övermänniskor” på mer än hundraårigt avstånd. Men verkade  inte lika sorglöst gå in för att förföra mig – och sig själva – som riskutmanande Fortunapalatsens spänningssökare  fortsatt med även sedan  kulturrelitens spelturliga lyckoglimtar ordagrant överförts till fysikers utforskande av hägringsslöjors fata morgana.   
       (Det är nog min bakgrund i den genomskådande blicken hos ett pensionatstjänande barn som länge lurade mig tro  ”fattiga stackare” - liknande oss som gick köksvägen -  om mest bara gott. Under det att  jag lätt misstrott  fasadvackert sällskaps uppriktiga sökande efter sann mening med livet. Trotsig som jag varit har jag därför  undvikit de senare men uppmuntrat de förra(, emot all psykologisk kvinnoteori om val av ”lämplig” barnafar t ex).  Ty gott och ont uppsåt kan vi omoget övermannas av i såväl armt svåra som rikt överflöds förhållanden. Säkert något jag grundligt behövde lära om livets paradoxer, i relativt självständig  ensamhet. Hade jag från mycket unga år livslångt parlevt med Mik – eller hans ev. like - omgiven av självsäkert och ytligt sett rikt kulturliv, så vore jag i dag  en helt annan person. På både gott och ont.)
      Kröyer, och många andra framgångsrika konstnärer genom tiderna, gjorde gemensam sak med sina kunder och mecenater. Ett entreprenörskap i akt och mening att förhöja känslan och vidga värderamarna  runt den miljö där både konstnärerna och deras gynnare trivs – för vilket krävs allt fetare och säkrare framtidskonto på bank eller i museisal. Hur konstnärsadepter från invandrarförorter ska förmås att både höja och förenkla statusen på sina miljöförhållanden lär  bli en svår nöt att knäcka.Kanske en uppgift för alltfler engagerade livskonstnärer!     

       Den enda guldinramade målning  jag haft och har -  för många år sedan själv köpt dessutom - är vidstående idyllskapelse: Rosor av P S Kröyer.  Som lämnat en tom vilstol efter sig  bredvid frun Marie. Jag ville ha den därför att jag tycker om stämningen den utstrålar, och upplever stark igenkänning av mig själv i den: njutande fulltonigt mättad ensamhet. En meningsgivande avskildhet som jag erfarit vara förutsättningen för det mycket rika inre liv som jag fått. Dock inte av fritt val, till en början. Från och till, inte minst i ungdomen, har jag känt mig mycket ödesstyrd - därvid erfarit att hur mycket jag än vände och vred på mig och "allt", så kunde jag inte alltid styra mina vägval så som vi ofta vill tro att självständigt medvetna människor kan och gör. 
     För den skull har jag ändå  alltid gått in för att göra medvetna val - så som jag i denna bloggs högerspalt försökt citera våra gamla nordiska förföräldrars syn på ödet och varje dags kamp runt förhoppningsvis rätt vald väg i då rådande idérike. Vilket kan ses som variant på existentialismens tema, inte i Sartres men i Kierkegaards mening. Där vi efterhand kan forma oss till att ta ansvar för vår egen befintlighet i världen, t.o.m. förbi de vanliga medvetandegränserna runt våra enskilda "jag": födelse, död - och sömn i spännande äventyrsdröm eller relativt glömske- och tomrum.

       Det blev ett långt inlägg, det här,  i  56-årigt tidrum, ja - med gränsöverskridande utflykt in i 1800-talets rikemansgynnade konstmiljö vid Skagen - samt ner i, och upp genom, ljust skuggspeglad underjord i danska grannlandet. Med tanke på oss som med Tomas Tranströmer och Bodil Jönsson söker vårt livskonstnärliga behov som åldringar i att integrera egna och andras års- och livsringar så omspänner denna reflektering och minnesutflykt en hel del. 
          När jag i sommar kommer till länkning av Ogäsmemoarernas del 2 kan ni där läsa mer om Mik och mig när vi var 17-18 år. Jag tror inte att han när mor Inger sammnförde oss  hade fått diagnos  och ev. redan opererats en gång för hjärntumör - på den tiden mycket svårt att bli frisk från. Både han och föräldrarna föreföll mig vara mycket känsliga, för att inte säga intuitiva, varelser som helt enkelt, undermedvetet,  kände att hans tid nog var kort. Och att det var därför de så ivrigt slöt mig till sig, sedan de  av mina föräldrar upplysts om min brors till att börja med levande dödfödselhand, i unnande huset AlebO,  och mitt ödesdigra ersättarliv som barn och tonåring. Kanske också att jag några år tidigare sagt att jag ville dö i 18-årsåldern...  Vi passade väl helt enkelt ihop, Mik och jag, för att vi båda tillsammans  var ett ganska särpräglat och spännande framtidspar. Och, det har jag insett, så har vi förblivit. I levande växelverkan mellan allt och inget - likt att jag till nyligen haft för mig att Mik kanske alltid varit ett bokstavligt levande under, född av föräldrarna Ebbe och Inge(´) - som det för mig blev med muntligt "svalt" danskt slut-r i Inger... 
          Redan i Inledningsavdelningen,  avsnittet Försvar, nämns lite om de märkliga skuggspår som präglats i mig, efter sagotiden med Mik.. De aktuella textstyckena har jag  kopierat över här nedan, med lite korrigerande tillägg, inom parentes:
    Som vuxengymnasist på Rudbecksskolan i Sollentuna skrev jag i början av 70-talet min överskattade (5 plus)studentuppsats om Goethes Faust. Dessutom tyckte jag mig räit hyggligt ha klarat av de Gretchenlika problem och den Mefistofelesuppvaktning som jag i verkliga livet funnit mig utsatt för. Detta alltsedan min jämnårige danske vän Mik(ael) Brandstrup mycket ung hade drabbats av hjärncancer och "gått bort"(, som min mor hänsynsfullt omskrivit hans försvinnande/"död" för mig - redan hösten 1957 fastän han faktiskt dog först drygt tre år senare - vilket  jag chockad nätupplystes om i maj 2012). Han hade en intelligent och intensiv mor vid namn Inge som var mycket vänlig och generös mot mig; godmodige fadern Ebbe var professor på Rikshospitalet förlossningsavdelning. Då jag runt 1955 lärde känna dem befann sig familjens två äldre söner i USA, som praktiserande läkare eller forskare tror jag. Kanske som konstnärer.
Mik växte upp som sekulariserad jude, i Köpenhamn utom under krigsåren i Stockholm. Han var mycket charmig men för mig ett rätt svalt och rart svärmeri, en romans mest på avstånd. Han tycktes mig nästan overklig - som en sagans romantiskt vackre prins... Även så under en intensiv helg,med dag på tu man hand i Rosenborgs slott  och park, där han köpte mig en vit och vitt vidbrättad solhatt. Avslutad i höjdsvindlande utsikters Pariserhjulstur under romantisk skymningslek på Tivoli. 
   Tills hans föräldrar kom för supé med oss, i uteserverings folkfesvimmel, där kvällslamporna då tänts till att sprrida sitt lätt förtrollande trygghetssken. Det blev tyst runt bordet en stund sedan Mik svarat ja på frågan om det var han som köpt mig den vackra hatt jag nu bar. Stunden stördes ett tag, i mina öron och ögon, av att mor Inge alltför läxande manade sin ynglingsson att äta långsammare i väntan på mig: att observera hur min tallrik ännu var halvfull medan han var nästan färdig med sin. Han hejdade sig i sin livshungriga iver och böjde huvudet: i liksom skamset undergiven ursäkt med hela sitt jag, under ett frammumlat "ja".
Dessutom i  i denna bloggs inlägg den 7 april, som jag här - till slut - upprepar:
     Kulturellt har den likt Krishna (hinduiskt gestaltad övergud reinkarnerad i livsöden till död som ung) flöjtspelande Orfeus och hans sökande efter Eurydike spelat stor roll även för ateisters lust att vidareföra Damuzilika herdeberättelser. Själv gjorde jag för fem år sedan ett minnesbokmärke, idélånat från det jag då fann vid törnrosigt jubileumsbesök I Rosenborgs slott i Köpenhamn.

Krishna på skogstur,
spelar ihop med fåglar
och susande lövkronor.
Danskt minnesbokmärke
(5x17 cm), kopierat från
marmorbord, med inllagda
halvädelstenar, på Ros-
enborgs slott. Gåva till
dess kungapar, som efter
bröllopsnatten avskydde
varann så att de vägrade
ses mer: levde i sitt 1600-
tal på skilda slottsplan.
Berättade Mik för mig 1956
på uppmaning av sin mor.
    Med motiv från ett blomstrande paradisbord, mot svart "avgrund", som min jämnårige danske vän Mik(ael) Brandstrup visade mig där då vi båda var 17 år. Den dag han gav mig en vit och vitt vidbrättad solhatt, som jag stoltserar i på fotot han då tog och som jag monterat in på bokmärkets andrasida.
     Vi sågs sista gången 1957, då hade han opererats handikappande och var dödsmärkt av hjärncancer. Över fotot på minnesmärkets baksida skrev jag bl a:: "...gick Mik bort, ner genom dödsschakt till mörkrets undervåning. Medan jag som slags Orfeusamazon varit en 'överlevande' som alltmer fattat tecknen han språkat med från underjordisk himladimension - i vår sommarrosigt gemensamma bakgrund av livsmognads väv". 

Sommarhälsningar från
 kes

l

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar