3/2-kyndelstämning, PS-uppdaterad 4/2

Klipp ur den Den lilla sjöjungfrun
Passionerad men alienerad havfrue i böljande dans

                   Lördagkväll 2/2 gav mig TV2 i två program en generöst tilltagen högtidsstund. En njutning för både öga och öra ihop med hjärtats vidarergivna inlevelse- och uttrycksförmåga hos först en genial kompositör och därefter en fantastisk sagoförfattare. OCH tillsammans med deras förmedlare till oss i dag...  För vänner som ofrivilligt missade dessa begivenheter länkas de här från lördagens TV2-tablå. 

Först, klockan 19 (i dag 3/2 även direkt kl 16.05 i TV2):           
        Momoka i Japan, bearbetar sina känslor efter en jordbävning genom att lyssna på Chopin; och skotske musikstuderande Paul, som med hjälp av balladen hämtat sig efter en rad kirurgiska ingrepp i hjärnan. 

Och därpå, klockan 20-22, (i dag 3/2 även direkt i TV24 kl 21-23):


San Francisco Ballets magnifika uppsättning av John Neumeiers "The Little Mermaid".  Uppoffring och obesvarad kärlek är temat i den världsberömde koreografen John Neumeiers helaftonsbalett Den lilla sjöjungfrun. Baletten hade världspremiär i Köpenhamn 2005 och var en beställning av Kungliga Danska Baletten till tvåhundraårsjubileet av Hans Christian Andersens födelse, med originalmusik av den tyska performancekompositören Lera Auerbach.
   '' Nu får vi se San Francisco Ballets uppsättning från 2010. San Francisco Ballet är ett av de främsta amerikanska danskompanierna, ledd av isländske Helgi Tomasson. Den japanska dansösen Yuan Yuan Tan lockade Neumeier till denna uppsättning, där Neumeier står för koreografi, ljusdesign, kostym och scenografi.                     
      Historien tar avstamp i Andersens saga Den lilla sjöjungfrun, men i baletten finns även Poeten, en karaktär som liksom den lilla sjöjungfrun hyser en obesvarad kärlek. Under en resa till sjöss minns Poeten giftermålet mellan hans käre vän Edvard och Henriette. Poeten sörjer sin separation från Edvard. En tår faller ner för hans kind och vidare i ett hav av minnen och fantasier. På havsbottnen förvandlas poetens längtan efter Edvard till den lilla sjöjungfrun''.
      Denna länk leder till en kortversion: 
                                  ***

     Långt före kristnandet lär vi Nordenbor ha firat ljushögtid denna dag, som kyrkornas treeniggudliga kyndelsmässa ännu minner om.  
     Och i dag år 1961 gravsattes min vän Miks lekamen i Köpenhamn. 
       Någonstans skymtade 2/2  som hans dödsdatum, men försvann - möjligen såg jag fel: händer lätt eftersom jag har blind punkt mitt i gula fläcken, p g a myckna solkommunicerandet 1975. Måste därför  irrfokusera på särskilt sätt för att bestämma vad jag rätt ser - vilket misslyckas ibland. 
      För de andra i familjegraven finns dödsdata. Eftersom just Miks saknas har det styrkt mig i tron att han efter omutlligt dödsföraktande kamp övervann  sitt locked-in-handikapp från 50-talets hjärntumöroperationer på det danska Rikshospitalet. Liksom Paul i här-nu akuella Chopinprogrammet - och likt den hjärnskadade  unge mannen i Lars Triers TV-drama  Riket. Vilken efter befriandet av spöktillvaros plågade andar - som varit fångna i Swedenborgskt efterliv, kanske i nära grannskap till Den Vandrande Judens ödeslandskap -  kunde gå vidare till en hoppfull framtid. Detta enligt slutscenerna i USA-versionen Kingdom Hospital som gjordes av Stephen King-Lars Trier  2004 men kom som svensk TV-serie först i maj-juni 2012. Ytterligare en del, som berättar hur det går för rollfigurerna, planerades av Lars Trier men måste inställas då danskhatande huvudrollens skådespelare, Ernst-Hugo Järegård, dog 1998. 
       Medan livet under alla förhållanden går vidare i alla möjliga dimensioner, inte minst genom våra barnbarn, passar jag på att i förskott önska min lagligen mycket lyckligt frånskilde make Björn Rosenqvist en glad födelsedag och gott nytt födelseår. Han föddes 4/2 1935.  
      Nu går jag ut i sköna solskenet för att befriande andas ut och syreberikad andas in den friska vårvinterluften. Önskar alla vänner
Lycklig kyndelmäss!!
kes

PS 
Martin Lönnebo berättar om Friden, en av de andliga frukterna på Livets träd.

                                                           ***
Nedan:Unga ledsna män, ensamma på sin scen. Dramaten, premiär 2/2.
Klicka inte på bildens pil utan på länkraden närmast här.Werther av Magnus Lindman efter Johann Wolfgang Goethes roman Den unge Werthers lidanden Den unge Werther är kär. Föremålet för hans översvallande känslor he...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar