FN-dagen, 2012 uppdaterad till 2013

Den 24 oktober 
är det FN-dagen som firas över hela världen, har från 1946 ofta hörts sägas under denna dag. I dag inte särskilt ofta eller ivrigt. Hoppet har sjunkit om att de många medlemsländerna skulle lyckas samverka i fredsiver och  rättvisare välståndsökning för att ordna en allt bättre framtid åt jordens innevånare. Undan krig och elände...  De förfärliga inbördesstriderna i Syrien nu, stödda eller motarbetade av olika konstellationer av intresserade grannländer och stormakter, har sänkt ett sorgens mörker över mångas ljusa framtidstro.
     Den 24 oktober (1938) var också födelsedagen för min danske vän Mik - en måndag då solen nog lyste från klar hösthimmel över Köpenhamn. I över 50 år har han varit borta från de livsstigar där vi åter kunde ha mötts, bärande samma personligheter som de med nära cellminnen av dem vi var när vi sista gången sågs.

      Både kroppar och själsförmögna minnen har vi bara till låns, verkligen - att varje dag jordiskt bruka efter bästa förmåga. I somras, den 17 juli, tog jag vidstående foto av hans gravsten, där en vidunderligt vacker liten snäcka just behagade dras uppåt av sin mörkhudade och försiktigt avvaktande invånare: svart, vit, grå, gul, lite rosa - glänsande i pärlemorlyster.  Den gav mig en underskön upplevelse och paradoxalt lyckligt hopp om meninngsfullt liv.

     Som jag utlovade sist har jag nu sett Lars von Triers film Antichrist, med sin fasansfulla kamp mellan det kvinnliga och manliga inom många av oss. Något annat har jag inte att i ord tillägga nu, bara följande bilder och citat från min facebook-sida./ ke

 Dagens favoritavslutning på en berättelse, rysk: 
"You asked for a story, and now I've told you one.
 Not to long and not too short,
just the distance between you and   me.".
(Bidrag från  Jerk Elm'en)


I closed my mouth and spoke to you in a hundred silent ways.
    
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar