Vinterstiltje. I rofullt nav mitt I paradigmskiftande omvärld. 30/1.

Jag gillar att kämpa mot elementen...  Men det stockholmska innekvartersvädret är som vanligt mest enformigt stilla och gråtrist, utan spännande snöstorm eller halkväder och vindkantring - kanske ändande i slaskig påfrestning som manart till handgriplig insats med skovel och spade under eventuellt nyttig svett och möda. Nu svindlar, ändå, tiden iväg med mig värre än någonsin. Så jag bekvämliggör bloggandet genom nyskördade axplock ur cyberrymden.
      Allra först  dock ett par "dödsvintriga" mörkerbilder, med ljust budskap. Påminner mig om årets julskyltning på stan, som i NK:s och andra köpbjudande storskyltfönster gick i svart, inklusive köpta paketens omslagspapper och en del av-banden/rosetterna.Foto: <3 debs
Den senaste av mina unnarydska SUJFH-hembygdsskrifter, som jag fick i nyårstid, var även den allvarligt svartpärmad, med stilrent soignerad silvertext. Den innehöll många färgfoton till intressanta texter. Om det anekdotiska kan nämnas att f d lärarna Erik och Mette Dich ser sitt engagemang som pensionatsidkare i Alebo som en livsstil. En mycket sympatisk - och förståelig - inställning till det arbetet, tycker jag. När de övertog det konkursade och förfallna stället för cirka 20 år sedan var det i mycket dåligt skick: de betonar att det då fanns bara en toalett mot elva i dag. Det framgår inte om annexets wc ingår i siffran och kanske var den enda som fanns då de tillträdde. Vi hade två utedass med tre respektive två sitthål fram till storrenoveringen i slutet på 1940-talet samt ovanför kökstrappan ett wc (nåbart  via bakdörr från hallen) som då omvandlades till städskrubb. Medan stora skölj- och städpinalrummet, som också var genomgång till rum 8, förvandlades till korridorsväng med ett kombinerat bad- och wc-rum plus en separat toalett invid dörren till "tredjevind"-trappan, mittemot dörren till rum 7. Det rummet nåddes tidigare via en gång mellan väggen och högra trappräcket till trappan ner mot tamburen, därifrån ledde en dörr till ett mörkt mellanrum med ingång till "tredjevinden" (den trappan då vänd mot söder) samt rum nummer 7.
    På bottenvåningen tillkom samtidigt en toalett då kontoret byggdes om till att bli mindre och gästrummet bredvid fick intill toaletten sin dörr från liten gång mot tamburen. I källaren fanns ett kombinerat wc och badrum för "oss själva"/personalen.
        Det var synnerligen ovanligt vid halvsekelskiftet med såväl wc som dusch/badrum, åtminstone för lantbors behov. Ansvarig för rörläggandet var byns humoristiske och pouläre son, Sigvard rörmokare - som genom sin charm vid denna tid klev uppåt i byns hierarki genom mogen ålders giftermål med en av byns trevliga lärarinnor (i Färdaskolan, tror jag). Allmänt kallad "Sållan". Vilket nog ska tänkas stavas Sollan. Han syntes köra så många turer med rör och vitvaror (alla gästrum fick samtidigt inbyggt handfat med varmt och kallt vatten) på Lidhultsvägen bortemot Alebo att det väckte förundran och han fick ovanligt många att samspråka med om sina senaste yrkesäventyr. En dag vid kvällsmaten berättade mina föräldrar att det i byn gick vilda rykten på byn, utsägandes; "Nu gör vi ett rörhelvete av kåken - det blir ett Skithus av hela Alebo!". Min syster och jag skrattade inte - vi hade förut hört mamma och pappa säga att vi äntligen skulle få ett riktigt varmt vinterbonat, lättjobbat och Fint Hus & Hem.
     Ja - det förefaller mig troligt att det mesta av Sigvard rörmokares slit hos oss då det begav sig fick rosta sönder och hade blivit obrukbart under Alebos konkurstid i början på 1990-talet.
    Bland alla nätrepriser i den här bloggen placerar jag en solig och glad släktbild från början av det i vår omvärld krigslidande 40-talet. I centrum, vid brorsonen Kalles sida, sitter min fars faster Jenny. Inför sin pensionering som lärarinna i Eslöv lät hon bygga detta hus, Ryalyckan, i födelsebyn Unnaryd - på bilden inflyttningsklart men ännu omålat. (T h skymtar det ombyggda hönshus som blev älskad sommarstuga för släktingar - med tiden även för mig med barn, sedan mina föräldrar flyttat hit på 60-talet och här fick de bästa åren i livet.) Lutad mot en pelare står äldre systern och sambon, redan pensionerade lärarinnekollegan Brita. Bredvid henne finns Hulda, som tidigt blev änka med fyra barn i min farfar Svantes andra äktenskap. På sitt karakteristiska vis böjer hon nacken och ler lyckligt och stolt över sina barn. Från vänster till höger ses min fars cirka 25-åriga halvsystrar Elsa och Greta sitta med här vid husbesiktningen.
      På sitt 99:e år dog Greta nu den 13 januari: en rätt frisk och glad mamma och mormor ända till sina sista timmar, med plötsligt utbrytande lunginflammation. Hon saknas av oss alla i hennes krets - först och främst tre döttrar, varav den yngsta var fosterbarn efter systern Inga som gick bort i cancer när hennes lilla flicka bara var drygt årsgammal. Greta lämnar nog ett särskilt kännbart tomrum hos sin livet igenom förtrogna följeslagare: den ett år yngre systern Elsa, som sitter längst ut på fotot. Hon är, liksom Greta var, obrutet själsstark ända in mot 100-årsåldern - bor ensam i sitt hus och sköter väl om sig och allt sitt. De båda bodde i olika städer, Ljungby och Halmstad, men höll veckovis telefonkontakt och for då och då på besök till varandra eller sågs vid födelsedags-firande och andra glada tillfällen hos Gretas döttrar samt systerson och brorsbarn. Elsas egen dotter, Catharina, var sin mors mycket nära vän och den som ofta och generöst stod för skjutsandet hit och dit av oss äldre vid släktträffar eller utflykter. Greta, och vi andra föräldrar, instämde med henne i att den svåraste av all sorg nog är den när våra barn får lida och dö medan vi själva ännu är friska och obrutna. Häromåret drabbades Catharina av cancer och dog efter några mycket svåra månader.
       Det är fint att så många av oss i Sverige, som för bara några decennier sedan ännu var ett fattigland för de flesta invånarna, i dag kan nå hög ålder med hyggliga sinnesförmågor så att vi ännu kan trivas med allt som livet erbjuder i vårt rika land. Men det blir allt tommare runt oss: makar, familj, släkt och nära vänner försvinner efterhand. Utom från framtidsvackra himmelsängder, förstås, eller - åtminstone - glatt omhuldade minneskamrarna...  Jag hoppas nu att min barndoms vackra fefaster Elsa - och hennes son jämte våra kusiner, med flera - kan uppleva lycka i att där återse våra till uppmuntran alltid beredda Greta och Catharina, bland andra nära och kära. Då och då - som förr, när de ibland gick bort från oss, för en kort stund eller lite längre tid - hem till sitt eget, eller till ett och annat.

Gilla ·  · Marknadsför · 

 1. Delat inlägg från Dino Argento i The Syntheist Movement:
  Anyone familiar with Leonard Mlodinow and his excellent text "Subliminal: How Your Unconscious Mind Rules Your Behavior"? It is recommended reading.

  Mlodinow steps beyond psychoanal...Visa mer
  Sluta gilla ·  · Marknadsför · 
  • Du gillar detta.
  • Kerstin Elisabeth Sandkvist
  illa ·  · Marknadsör · 
 1. Trailer: Hjärnans dolda kreativitet                                                                         ... kan nås genom vilsam dagrdröm och/eller förströdd uppmärksamhets promenader...
  Programmet finns även direkt i URPlay
 2. Gilla ·  · Marknadsför · 
 3. Så brinner stearinljusen. Kastar sitt flammande sken över framtid och minnen. Flämtar. Veden i kaminen sprider värme. Ute har snön lagt sig som ett tunt skikt över den vår som plötsligt inte alls är långt borta. Anar den i ett ljus som dröjer sig kvar. Anar den i min själv som plötsligt tror på något.
  Det finns liv
  Gilla ·  · Marknadsför · 
 4. "hur ska en veta om en har det som krävs för att vara en annan?"
  en av många.
  Nina Bondeson på Galleri 1
  Gi
  lla ·  · Marknadsför · 
 5. Även vi med erfarenhet av en hoppingivande gud - fastän utan allsmäktig förmåga.
  ~RR
  illa ·  · Marknadsför · 
 6. Heja!!
  #järvadagen just nu: Dilsa Demirbag-Sten berättar om glädjen man kan sprida med det skrivna ordet, ett otroligt viktigt och inspirerande initiativ!
  Gilla · · Marknadsför · 
 7. Detta övervakningssamhälle. Att vi med vår närvaro på Facebook serverar våra liv och åsikter på silverbricka till alla säkerhetstjänster visste vi redan. Men att de var så intresserade av våra sexuella vanor visste åtminstone inte jag. Men nu har vi i tillägg fått den nya lexbase-tjänsten där vi kan kontrollera våra grannars straffregister eller i vilket kvarter en före detta straffad bor. Kartbilder visar för säkerhets skull adressen. Tjänsten kommer också inom kort att dyka upp som en app i mobilen. Är det inte dags att revidera vårt språkbruk? Vad menas till exempel med "återanpassning"? Till fortsatt kriminalitet?
  Gilla ·  · Marknadsför · 
 8. 6 200 har skrivit på för ett GMO-fritt Sverige. På en vecka.

  Skriv gärna på om du tycker det är lovvärt.

  Gör din röst hörd om du tycker GMO är fel.

  Skriv på här:
  https://secure.avaaz.org/en/petition/Swedish_goverment_Ban_GMO_and_Monsanto/
  G
  illa
   ·  · Marknadsför · 
 9. I dag känns det omöjligt att vakna. Så jag berättar något för er (ett sätt att få igång hjärnan)
  Detta var ganska länge sedan, jag hälsade på en bekant på ett kombinerat utrednings och barnhem.
  Barnen sparkade boll och en liten kille (3-5 år) ramlade och slog sig, han började givetvis gråta, lyfte upp armarna men släppte omedelbart ner dem igen.
  Vet inte varför jag sprang fram och lyfte upp honom, stod väl närmast.

  Det var en mycket påtaglig känsla när man höll detta barnet nära, som att hålla en säck potatis!
  Blev helt ställd av att något som uteblev kunde kännas så starkt, har tröstat många barn i mitt liv, men aldrig känt detta! "En död säck potatis?"

  Pratade med min vän om killen som var där utan sina föräldrar, han hade kommit dit ett par veckor tidigare och det tog ca. en vecka innan de fick fram honom ifrån sitt gömställe under matbordet.

  Denna lilla kille hade stängt alla dörrar till sina känslor och givit upp helt.
  Han var oförmögen att ta eller ge en enda känsla ifrån eller till sig, menar även uppgivenheten är en känsla!

  Det är först när man saknar något man inser hur viktigt, stort eller som i detta tragiska fall att något ens existerar.
  Att vi människor är rena känslostormarna när vi möts fysiskt, känslorna far som en vattenläcka mellan oss, vilket jag inte hade reflekterat över om jag inte känt hur det kändes att hålla i en individ som saknade förmågan, likt en död potatissäck.

  Denna tragiska historia slutade ännu värre, föräldrarna fick tillbaka vårdnaden efter utredningen.

  Ps. har även haft att göra med autistiska barn och där uteblir inga känslor kan jag lova.
  psykiskt sjuka, dementa, jag har nog mött alla typer av människor det finns att möta i vår värld.
  Detta var en helt normal pojke som givit upp allt.
  Gilla ·  · Marknadsför · 
 10. Alebos personal på skidbakken i Isaberg innan en god middag i Restaurang Höganloft.— i/på Isaberg
  Sluta gilla ·  · Marknadsför · 
  • Du gillar detta.
  • Kerstin Elisabeth Sandkvist
 11. Pete Seeger:

  I usually do a little meditation and prayer every night before I go to sleep - Just part of the routine. Last night, I decided to go visit Pete Seeger for a while, just to spend a little time together, it was around 9 PM. So I was sitting in my home in Florida, having a lovely chat with Pete, who was in a hospital in New York City. That's the great thing about thoughts and prayers- You can go or be anywhere.

  I simply wanted him to know that I loved him dearly, like a father in some ways, a mentor in others and just as a dear friend a lot of the time. I'd grown up that way - loving the Seegers - Pete & Toshi and all their family.

  I let him know I was having trouble writing his obituary (as I'd been asked) but it seemed just so silly and I couldn't think of anything that didn't sound trite or plain stupid. "They'll say something appropriate in the news," we agreed. We laughed, we talked, and I took my leave about 9:30 last night.

  "Arlo" he said, sounding just like the man I've known all of my life, "I guess I'll see ya later." I've always loved the rising and falling inflections in his voice. "Pete," I said. "I guess we will."

  I turned off the light and closed my eyes and fell asleep until very early this morning, about 3 AM when the texts and phone calls started coming in from friends telling me Pete had passed away.

  "Well, of course he passed away!" I'm telling everyone this morning. "But that doesn't mean he's gone."
  Gilla ·  · Marknadsför · 
 12. Från kommentarsfältet: Lasse Anckarman: Den organiserade judenheten för att fara mer exakt...
  http://arabnyheter.info/.../an-israel-behind-the.../
  AN: Israel behind the destruction of the Middle East? | Arab Nyheter
  arabnyheter.info
  AN: Israel behind the destruction of the Middle East?2013/08/28in Islamiska världen, UtvaldaKommentering avstängdThe burden of Damascus: “Behold, Damascus is taken away from being a city, and it shall be a ruinous heap. Isaiah 17:1Arabnyheter: According to The Zionist Plan for the Middle East, relea...
  Before and after pictures show the devastation wreaked by civil war in Syria

  Full story: http://gu.com/p/3m6n7/fb
  Gilla ·  · Marknadsför · 
 13. RIGHT NOW: protesters at the ancient Leard State Forest are blocking coal mine developers from destroying this special and sacred place. People from Melbourne, Brisbane, Sydney and the Hunter Valley have travelled there to support locals in their efforts.

  Read the latest: http://www.greenpeace.org.au/blog/blockade-swells-to-over-100-at-australias-largest-new-coal-mine/
  Gilla ·  · Marknadsför · 
 14. This student-designed portable home may be the most beautiful tiny house we've seenhttp://bit.ly/1cm134B — med Jane Prewitt Van Benthusen.
  Gilla ·  · Marknadsför · 
 15. To be empatic subjectmirror with and for our earthly beings and surroundings is the aim and hearttask for us human indvduals and our engagements in collective groups. Following Christ - and Dalai Lama - in "Love both your friends and enemies!" is utmost important in creating a Good New World!
  If we human beings rely only on material development, we can’t be sure of a positive outcome. Employing technology motivated by anger and hatred is likely to be destructive. It will only be beneficial if we seek the welfare of all beings. Human beings are the only species with the potential to destroy the world. Because of the risks of unrestrained desire and greed we need to cultivate contentment and simplicity.
  Gilla ·  · Marknadsför · 

 16. Bland s k intellektuella, inte bara i litterära kretsar utan överhuvudtaget i uppenbart bittra kunskapares och underhållares intressesfär, vill man gärna söka sig in i otäcka sprickor till gudsskuggans mörkaste hjärte- och fascinationsvrår. Långt hellre än att söka utforska Gudibehagligt gloriaskimmer; vars trosvittnen ofta ses som föraktaktansvärt mjäkiga Jesushärmare. Har jag tyckt mig förstå. Berättigat, antagligen. Motsatsparet gott-ont håller kanske definitivt på att ta ett synteskliv neråt i vår sköna nya cybervärld, medan enbart olika graders ondskeskikt blir rent abstrakta jämförelseobjekt i moralisters etisktestetiska helveten? Tunga "verklighetens" hårda knutar håller vi oss förstrött borta från, helst - så länge det går... Upptäckte just att Kunskapskanalen för några dagar sedan sände ett program om ondskan/djävulen. Delar det till fb för mig och andra som vill skaffa sig tid och tillfälle att se det (ligger kvar i avskärmande playtablån till den 19 februari).
  Gilla ·  · Marknadsför · 
 17. Länge sedan - kommer kanske...
  Sugen på att åka skridskor?
  Nu har vi fått upp fin is på Torulund (idrottsplatsen i Torup) och vi hälsar alla som gillar att åka skridskor välkomna. Belysningen kommer att vara tänd varje kväll i veckan och lördag och söndag är det fritt fr...Visa mer
  Gilla ·  · Marknadsför · 
 18. Vetenskapsradion Forum: Efter 11/9 och U0töya skräms vi ännu av "Vargen kommer!" i våra dagars framtidsångest - bland björn samt zombies och farsoter..
  Gilla ·  · Marknadsför · 
 19. Instängd konstnär, gränslöst talangfull: fängslad av sin uppgift.
  Paint, baby, paint!

  (Photographer Unknown)
  Gilla ·  · Marknadsför · 
 20. Efter sju timmar inkl matpaus med bil-tåg-buss-bil (sista milen med grannen Bengt som även hade godheten att handla åt oss) anlände vi i mörker och iskyla till det insnöade vistet på östra Skånes mest väderpinade kvadratkilometer. Efter ytterligare halvannan timme hade vi grävt fram bilen under en halv meter hårt packad snö. Tack vare låsspray lät sej dörren öppnas och till slut startade bilen! Vad har Ni själva pysslat med idag?
  Sluta gilla ·  · Marknadsför · 
  • Du gillar detta.
  • Kerstin Elisabeth Sandkvist Inte med strapatser i lika Levande Livetkämpande miljödramatik som du. I mina lbekväma stadskvarter utspelas nästan aldrig spännande frontstrider med Bores iskyla och andra gudars molnskörd. Mesr jämt lika dödslugnt händelsefritt i lufthavet runt min nuvarande grålunkartillvaro. Längtar ofta sydsvenska barndomens nederbördsrika och stormiga vädervärld.
  • Kerstin Elisabeth Sandkvist
 21. Mums!
  Forget florets. Roast the whole darn thing!

  Get the recipe here: http://pwow.me/1ffEnBN
  Sluta gilla ·  · Marknadsför · 
 22. Sagorym(d)lig bildfångst...
  Norrsken o vintergata, inte världens enklaste att få i samma bild. Men rätt plats vid rätt tidpunkt, då går det 
  Gilla ·  · Marknadsför · 
 23. Through "urban experiments" they are building cities smart enough to make money for investors - find out how:
  Gilla ·  · Marknadsför · 
 24. "No one took the American philosopher John Dewey to be an anarchist. But consider his ideas. He recognized that “Power today resides in control of the means of production, exchange, publicity, transportation and communication. Whoever owns them rules the life of the country,” even if democratic forms remain. Until those institutions are in the hands of the public, politics will remain “the shadow cast on society by big business,” much as is seen today."

  Noam Chomsky Quotes
  Gilla ·  · Marknadsför · 
 25. More @ Have A Laugh
  Have a more fun The Fun Zone
  ......................................................................
  Gilla ·  · Marknadsför · 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar